Kurs informacione bezbednosti za nastavnike nagrađene Diskobolos nagradom

Kompanija Towers Net, zajedno sa Društvom za informacionu bezbednost Srbije, održala je 25.8.2015. godine Kurs informacione bezbednosti nastavnicima nagrađenim Diskobolos nagradom za najbolje nastavnike informatike u Srbiji 2014. godine. Svim nagrađenim nastavnicima i njihovim školama tom prilikom je naša kompanija poklonila komplet knjiga iz domena Informacione bezbednosti i savremenog IKT-a kao i besplatan kurs za nagrađene nastavnike i po jednog učenika iz nagrađenih škola. Kao dobitnik nagrade Diskobolos 2014. godine za savremeni sistem za prevenciju i detekciju napada Towers Net Defender (TND sistem), uvažavajući izuzetnu važnost nastave iz savremenih IKT –a, odlučili smo se da na način na koji to najbolje možemo pomognemo dalji razvoj ove oblasti u Srbiji.

I ovaj besplatni kurs iz osnova informacione bezbednosti je deo napora naše kompanije i Društva za informacionu bezbednost Srbije da se u našoj zemlji podigne svest o savremenim IKT sistemima i izuzetnom značaju informacione bezbednosti u doba sve veće ekspanzije tehnologije i transformacije našeg industrijskog društva u informaciono društvo.

Kurs je održan u prostorijama naše kompanije po planu i programu koji je koncipiran prilikom dodele nagrade i čini ga 5 osnovnih tema : Kiber bezbednost (Cyber Security), Tehnički aspekt zaštite objekata i informacija (Protection Objects and Information of Technical Means of Reconnaissance), Kriptografija, kriptoanaliza i steganografija (Secret Systems), Informaciona bezbednost u domenu softvera i operativnih sistema (Information Security of operating Systems and Software Security) i Savremena rešenja i sistemi iz oblasti Informacione bezbednosti (The Modern Cyber Security Systems and Solutions). Sadržaj predavanja je imao prevashodno sa cilj da stvori osnovnu bazu znanja za dalji rad. Predavanja u okviru kursa održali su mr Zoran Živković, dipl.inž, prof. dr Slobodan Petrović, prof. dr Boško Rodić, dr Milenko Ostojić i dipl. ing. Stevan Sinkovski kao članovi Društva za informacionu bezbednost Srbije, MSc Nataša Simić i MSc Nevena Miladinović iz Towers Net kompanije.

predavanje

Nažalost, zbog obaveza nisu mogli da prisustvuju kursu svi nagrađeni nastavnici i učenici, tako da su bili prisutni nastavnici iz beogradske srednje Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” gospođa Jasna Ristić, kruševačke Gimnazije gospođa Aleksandra Filipović, aleksinačke Gimnazije gospodin Nebojša Lazarević i aleksinačke srednje Poljoprivredne škole “Šumatovac” gospodin Slaviša Petrović. Na naše veliko zadovoljstvo profesori su sa sobom poveli i tri đaka iz svojih škola pa smo imali priliku da ista predavanja održimo Nikoliji Božinovski, učenici aleksinačke srednje Poljoprivredne škole “Šumatovac”, Milosavljević Aleksandru, učeniku aleksinačke Gimnazije i Nebojši Simiću učeniku beogradske srednje Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”. Saznavši tom prilikom da je Nebojša Simić osvajač srebrne medalje na svetskom takmičenju mladih inovatora u Turskoj, gde je za svoj kriptografski algoritam “Nautilus” osvojio srebrnu medalju, te da se kriptografijom bavi od od sedmog razreda osnovne škole. U cilju stimulacije za dalji rad neplanirano smo mu poklonili knjigu A.Trifonija “Čudesni svet šifara” i pozvali ga da se pridruži aktivnostima Društva za Informacionu bezbednost Srbije. Posebno nas je obradovala činjenica da je odbio zlatnu medalju jer je bio uslovljen da originalni kod svog algoritma preda organizatoru takmičenja. Odlučio je da svoj originalni kod sačuva.

zajednicka-slika

Nakon završetka kursa svi nagrađeni nastavnici i učenici dobili su sertifikate a druženje je završeno prigodnim koktelom uz dogovor da naša kompanija i DIBS održe master časove u svim nagrađenim školama za sve učenike i profesore na neku od najaktuelnijih i najvažnijih tema iz domena savremenih IKT sistema i informacione bezbednosti.

Kompanija Towers Net i Društvo za informacionu bezbednost Srbije

Večernje novosti pišu o Nacrtu zakona za informacionu bezbednost

Predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i osnivač naše kompanije Towers Net, Zoran Živković, kao i dr Milenko Ostojić i prof. dr Slobodan Petrović dali su izjave za jučerašnji broj Večernjih novosti. Tema je bila Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti:

Srbija je jedina evropska zemlja koja još nema zakon o informacionoj bezbednosti, kojim bi se garantovala nepovredivost ličnih i drugih podataka pojedinaca, firmi, udruženja i organa, koje čuvaju u kompjuterskim bazama, internim mrežama, internet-prepisci… Posle višegodišnjeg insistiranja Društva za informacionu bezbednost, prednacrt zakona konačno se pojavio na javnoj raspravi, koja je nedavno završena. Međutim, iz nje je izašao sa puno primedaba.

– Sa stvaranjem pravnih okvira, Srbija dobija bezbedan i pouzdan internet i ostale sisteme komunikacije, zaštićene podatke, daleko niži rizik od krađe podataka i prevare svake vrste, uključujući i krađe novca elektronskim putem. Uključivanjem u svetsku zajednicu i svetske organizacije iz tog domena značajno se smanjuje mogućnost zloupotrebe društvenih mreža, svaki nasrtaj na najmlađe generacije, zloupotreba društvenih mreža, poput “Fejsbuka” i “Tvitera”, uključujući i slučajeve pedofilije – objašnjava za “Novosti” Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost.

Ostatak teksta možete pročitati na sajtu Večernjih novosti.